Ha én is szeretnék menni...

Sziasztok. Üdv Mindenkinek! :)

Ma arról fogok röviden írni, hogy mi van akkor ha valaki kedvet kap, hogy ő maga is kilátogasson Angliába, vagy akár Londonba. Mondjuk akkor maradjunk is utóbbinál. :) Szóval milyen lehetőségek vannak az utazásra. Nos ha jól gondolom, egészen sok. Mehet az ember akár kocsival, busszal, repülővel, vagy vonattal is. Mondjuk a legkézenfekvőbb, és leggyorsabb éppen ezért a legkényelmesebb megoldás a repülő. Egy hátránya van, sok csomagot ekkor nem tud magával cipelni. De ha csak pár napra ruccan ki, városnézésre akkor tökéletes. Ha tudja az időpontot, mikor akar menni, akkor pedig egészen olcsón is megúszhatja, hiszen ha pár hónappal korábban megvéve rengeteget tudunk spórolni.

best-london-flag.jpg

Ha dolgozni menne ki, akkor akár szóba jöhetnének a többi lehetőségek is, bár nagyon hosszú az út, és nem biztos hogy megéri végig ülni. Nagyon fárasztó az utazás. Ma már pedig egészen jó áron meglehet oldani a csomagküldést, így az itthon maradt de mégis fontos dolgokat könnyű szerrel utána lehet küldeni az embernek. Persze ha már van bejelentett lakcíme. De aki dolgozni megy, annak ez alap.

Szóval maradjunk a repülőnél. Krisz is azzal ment. Ma már nem csak Budapestről lehet Európai városokba eljutni repülővel, hanem példának okáért Debrecenből. Nagyon jó dolog ez, mert egy órás útat követően ott is vagyunk a repülőtéren, ahonnan újabb két óra elteltével már Londonban is lehetünk. Azért nem rossz, három óra és kész.

A debreceni repülőtér oldala.

Nem is tudtam, milyen kis takaros repülőtér ez a debreceni. Csak mikor most rákerestem, láttam. :) Le voltam maradva rendesen. Pedig fogom még lehet én is használni, hiszen a húgom Münchenben dolgozik, és nyártól közvetlen Lufthansa járat lesz Debrecenből Münchenbe. Így majd neki sem kell tizenpár órákat utazni busszal, vagy vonattal, hanem két-három óra és ott van, vagy ha is ér.

Itt láthattok magáról a terminálról is képeket.

Terminál kívülről.

Terminál belülről.

És a repülőtérről üzemelő gépekről is vannak képek. Krisz is egy ilyen Wizz Air-es géppel utazhatott.

Repülőgépek.

 Itt pedig egy videót láthattok magáról a Debreceni Repülőtérről, mint mondtam korábban, egészen "csinos". :)

Szóval innen indul a gép, és ide érkezik meg. Londonban ha jól tudom négy repülő tér van, és nagyság szerint a Lutoni a negyedik legnagyobb. Mondjuk igazából nem is Londonban található, hanem attól kb. 45 km távolságra. A repülőtérről Londonba bejutni pedig több tömegközlekedési lehetőség is van. 

És akkor nézzük mennyibe is kerül egy jegy Londonba. Mivel Debrecenből a Wizz Air üzemeltet járatot, így értelemszerűen az ő áraikat néztem meg. Mivel csak oda irányban kell megvenni a jegyet, már ha dolgozni megy az ember, így máris csökkent a költség. Ha ráadásul jó előre tudja az indulási időpontját az ember, akkor pedig akár egy vagy több hónappal előre megvéve a jegyet, szinte fillérekből ki lehet utazni. Szóval olcsó is, gyors is, és kényelmes is. Igazából minden mellette szól. 

Ha valaki dolgozni szándékozik kint, akkor érdemes tudni, hogy mivel Nagy-Britannia is tagja az EU-nak, így legálisan vállalhat munkát. És elméletileg elég a kártya alapú személyi igazolvány az országba történő belépéshez, bár a biztonság kedvéért lehet nem árt magával vinni az embernek egy rendes Útlevelet is. 

Természetesen először a szállást kell elintézni. Ha ez megvan, jöhet a többi dolog. Gondolom ott is be kell jelentkezni a helyi hatóságoknál, hiszen így lesz bejelentett lakcíme, ami elengedhetetlen a bankszámla nyitáshoz, ami pedig a munka vállaláshoz kell. És a társadalombiztosítást is el kell intézni. Ennek pontosan nem néztem utána, de ha jól emlékszem valami NI számot kell igényelni. Postai úton, és természetesen ez is pénzbe kerül. De ha dolgozni akarunk, akkor szükségünk lesz rá. 

Ami jó dolog, hogy kint a fizetést hetente kapja a dolgozó. Szóval nem kell a hó elejét várni. :D Miden héten fizu. Ez nem is rossz. :D :D 

 Ha pedig csak pár napra érkezünk, város nézés céljából, nos akkor igazán könnyű dolgunk van. Nem kell az előbb említett dolgokkal bajlódni. Egy jó szállást kell találni, és indulhat is a városnézés. Azt azért tudni kell, hogy Londonban is elég drága a tömegközlekedés, szóval vagy gyalogolunk vagy veszünk olyan kedvezményt biztosító kártyát, mint a helyi London Pass. 

London Pass oldala.

Ez sem olcsó természetesen, mint szinte minden kint, a mi pénztárcánkhoz mérten, de rengeteget lehet vele spórolni. Időt, pénzt és stresszt is. :) Itt egy oldal, ami remekül összefoglalja ezt egy cikkben. :)

London Pass előnyei 

Ha ez megvan, akkor tényleg indulhat a 3 napos Londoni kaland. Mert azt hiszem, kell rá ennyi nap, hogy mindent megtudjuk nézni, amit érdemes megnézni. :)

Mára ennyit. 

Most leszek bajban. mert időközben kiderült Krisz mégsem itt, hanem Manchesterben fog dolgozni, és élni. De ennek ellenére azt hiszem egy bejegyzést fogok még szentelni a Londoni látnivalóknak, hogy mégis mit érdemes megnézni ebben a nyüzsgő világvárosban. Hogy ha valaki kedvet kapna hozzá, hogy kiutazzon egy hosszú hétvégére, akkor legyen fogalma arról, merre is menjen. :)

hello-london.jpg

Aztán irány Manchester. :D 

További szép napot Nektek!. Remélem tetszeni fog. Sziasztok. :)