Amit mindenképpen érdemes megnézni Londonban

Sziasztok. :)

Nos ahogy ígértem, itt vagyok. Csak ide értem. :) Mikor készültem erre a posztra, először abban gondolkodtam, hogy egy jó hosszú bejegyzést írok, tételesen felsorolva a látnivalókat. Aztán ahogy haladtam szépen a kutakodásban, rájöttem ez nem fog menni. Annyi olyan hely, dolog van amit be kellene mutatni, hogy egy bejegyzésbe ezt belezsúfolni nem lehet. Ráadásul ugye időközben változott a szituáció is, Krisz átköltözött Manchesterbe. Szóval arra jutottam, hogy ebben a bejegyzésben tényleg csak a legismertebbeket fogom megmutatni. 

hand-drawn-london-monuments_23-2147529311.jpg

Egyébiránt a legegyszerűbb módját választottam a keresésnek, fogtam és beírtam a keresőbe, "..London nevezetességei..". A rengeteg találat mellet, a google keresője a legfelső részen szépen tételesen felsorolja a látnivalókat. :) A nyílra kattintva pedig lehet lépkedni. 

 

Akkor pár a felsoroltakból: 

  • London Eye
  • Londoni Tower
  • Tower Bridge
  • Westminsteri apátság
  • Buckingham-palota
  • British Múzeum
  • Big Ben
  • Trafalgar tér

 

És még sorolhatnánk a többit. De talán ezek a legismertebbek. Miután ezzel megvoltam, azon gondolkodtam, hogyan tovább. Kezdjek most bele szépen részletesen leírni a tudnivalókat róluk, és nagy valószínűség szerint majd mindenki bealszik a bejegyzés olvasása közben. :) Nem. Úgy döntöttem, hogy a legegyszerűbb, és a legjobb az lesz, ha videók segítségével fogom nektek megmutatni ezeket a látványosságokat. Akkor kezdjünk is neki. :) 

Minden általam kiválasztott nevezetességet két videóval fogok bemutatni nektek, és csatolok két linket is. Az egyik az adott látványosság wikipédia oldala, ahol töviről hegyire magyar nyelven le van írva minden olyan fontos dolog a történetével kapcsolatban, amit tudni érdemes. A második link pedig az adott látványosság saját internetes oldala. 

Tudom, ezek sajnos angol nyelvűek. Szóval a nyelvet beszélők előnyben. De még ha nem is tudjuk elolvasni az ott fellelhető információkat, már csak a képek miatt érdemes ellátogatni rájuk. És ha valaki chrome böngészőt használ, akkor akár ki is használhatja a fordítói funkcióját. Ekkor lefordítja az oldalt angolról magyarra, igaz elég nyers fordításban. De ki lehet bogozni az információkat. :)

 London Eye: 

Az EDF Energy által szponzorált London Eye, más néven Millenniumi Kerék, 1999-ben készült el, s a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. Eleinte a British Airways, később a Merlin Entertainments mint főszponzor nevét viselte. 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb kilátója. Ekkor adták át Nancsangban a Star of Nanchangnevű óriáskereket. A London Eye 135 méter magas, és a Jubilee Gardens nyugati, a Temze keleti partján,Lambethben fekszik, a Westminster és a Hungerford híd között.

A Wikipédia oldala 

 A London Eye weboldala.

 

Londoni Tower:

A londoni Tower több erődített részből álló középkori épületegyüttes a Temze partján, amely az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, valamint levéltár és csillagvizsgáló is volt.I. Jakabig minden király és királynő itt lakott. Még utána is az volt a szokás, hogy az uralkodó a Towerben töltötte a koronázása előtti éjszakát és innen vitték díszkísérettel a Westminsterbe. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt.

A Towerről nevezték el az 1894-ben épült szomszédos hidat (Tower Bridge), amely azonban történelmileg és funkciójában egyaránt független tőle.

A wikipédia oldala. 

Tower of London 

 

Tower Bridge: 

A Tower Bridge (vagy Tower híd) közúti híd a Temze felett, London északi és déli felét köti össze. Neogótikustornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, napjainkra London szimbólumává vált.

Nevét a közelben található londoni Towerről kapta, megjelenését is hozzá kellett igazítani, így jöttek létre a ma is látható stílusú tornyok. Építését 1886-ban kezdték el és 1894-ben fejezték be. 1894-ben döntöttek Párizsban az ókori olimpiai játékok felújításáról és az újkori olimpiák történetében London az egyetlen város, amely 1908 és 1948 után 2012-ben harmadszor is otthont adhat a világ legrangosabb sporteseményének, s ennek során már a Tower hídra is felkerült az öt földrész egységét jelképező ötkarikás szimbólum.

A Wikipédia oldala. 

A weboldala.  

 

Westminsteri apátság: 

A westminsteri apátság (Westminster Abbey, hivatalos nevén: westminsteri Szent Péter társaskáptalani templom)London építészetileg és történelmileg egyik legjelentősebb műemléke, az angol gótikus építészet remekműve.

A székesegyház hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye, funkciója alapján egy gyülekezet nélküli templom. Helyén eredetileg egy 750 körül alapított bencés apátság preromán stílusú kolostortemploma állt. A templomot már akkor West Minsternek nevezték arról a városrészről, ahol áll. A westminsteri apátságot Hitvalló Eduárd, az egyik utolsó angolszász király építtette 1045 és 1065 között, de a felszentelésekor, amelyet 1065.december 28-án tartottak, már súlyos beteg volt és néhány nappal később meghalt. Szentté avatása után (1161) itt temették el.

A wikipédia oldala. 

A weboldala. 

 

 Buckingham-palota: 

A Buckingham-palota (Buckingham Palace) a brit uralkodó hivatalos rezidenciája, lakhelye.

A palota London belvárosában, Westminster városrészben található. Az épület állami alkalmak, uralkodói rendezvények helyszíne, valamint közkedvelt turistacélpont. A történelem során a palota a britek gyülekezőhelyeként szolgált ünnepek, vagy válsághelyzetek alkalmával.

Az épület eredeti neve Buckingham-ház (Buckingham House) volt.

A wikipédia oldala. 

A weboldala. 

 

 A British Múzeum: 

A londoni British Museum egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak. Gyűjteményei – melyek több mint 13 millió tárgyból állnak – a kezdetektől a jelenkorig mutatják be az emberi kultúra történetét.

A British Museum-ot 1753-ban alapították, nagyrészt Sir Hans Sloane orvos és tudós gyűjteményére támaszkodva. A múzeum először 1759. január 15-én nyitotta meg kapuit a közönségnek a Bloomsbury-i Montague House-ban, a mai múzeumépület helyén.

Mint minden más állami múzeumban és művészeti galériában Nagy-Britanniában, a belépés díjtalan. (Jóllehet, egyes időszakos kiállításoknak van belépődíja.)

A wikipédia oldala. 

A weboldala.

 

Big Ben: 

A Big Ben a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja, illetve az óraszerkezet neve. Az angol parlament keleti szárnyának végén, egy óratoronyban található. Ismert az óra pontosságáról és a 13,5 tonnás harangról.[1] Az óratorony London jól ismert jelképe.

A Westminster-palota épületének eredeti óratornya 1834-ben tűzvészben elpusztult. A palota, az angol parlament újjáépítésekor felkérték Benjamin Lewis Vulliamyt, a kor neves órását egy új óramű tervezésére, de ő a kivitelezést lehetetlennek tartotta. Egy műkedvelő órás, Edmund Beckett Denison vállalkozott a megvalósításra. Vita folyt arról, hogy az órát tervezzék a toronyhoz vagy fordítva. Végül Denison tervei alapján elkészült az óramű.

A wikipédia oldala. 

A weboldala. 

 

Trafalgar tér:

A Trafalgar tér (Trafalgar Square) London egyik legnevezetesebb köztere.

A tér közepéből kiemelkedik a csaknem 52 méter[1] magas Nelson-emlékoszlop, mely Nelson admirálisnak állít emléket, aki az 1805-ös trafalgári ütközetben legyőzte Napóleon flottáját. A tér az ütközet emlékére kapta a nevét.

Jellegzetesek a tér szökőkútjai, szobrai, s a teret körülvevő épületegyüttesek, amelyek közül a klasszicista stílusúNemzeti Galéria, valamint a St. Martin-in-the-Fields (magyarul: Mezei Szent Márton) templom barokk toronnyal s neoklasszicista homlokzattal a legkiemelkedőbbek.

A wikipédia oldala. 

A weboldala.  

Azt hiszem mára ennyi elég is. :) Ha ezt mindet végig néztétek, akkor ha bármikor elkeveredtek Londonba, már tudni fogjátok, hogy mit érdemes megnézni. Természetesen még ezernyi más látnivaló is van, ezek mindössze talán a legismertebbek. Azért ha a világ túlsó felén valakinek megmutatnák őket képen, még azok is felismernék nagy eséllyel. :) Azt hiszem, egyszer el kell mennem oda, és végig járni ezeket magam is. 

További szép napot Mindenkinek! :)