Kellemes Húsvéti ünnepeket!

Sziasztok. :)

Szeretnék Mindenkinek kellemes Húsvéti ünnepeket kívánni! :) A Hölgyeknek sok-sok locsolót kívánok, hogy el ne hervadjanak, az Uraknak pedig sok-sok piros tojást. :) Először úgy terveztem, lesz egy bejegyzés ezzel kapcsolatban, de ha jól emlékszem, a másik blogon már volt ezzel kapcsolatosan egy. Szóval egy ugyanolyat nem szeretnék csinálni. Annak majd viszont utána nézek, hogy más országokban milyen szokások vannak, különös tekintettel Angliára. ;)

kellemes_husveti_unnepeket_kivanok-001_1109994_8340.jpg

 

Na sikerült találnom egy-két infót arról, Angliában hogyan is ünneplik a Húsvéti ünnepeket. Mert megünneplik. :)

A húsvét ünneplése Angliában még a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Az angolszász istennő,Eostre dicsőítése (szent állata a nyúl volt volt, jelképe a tojás, az újjászületést, a tavasz termékenységét jelentette) már jóval azelőtt szokásban volt, hogy a keresztény vallás elterjedt Európában.

Angliában a húsvéti ünnepek teljesen másképpen zajlanak, mint a világ más országaiban.  A nagyböjt (Lent) jelöli a kezdetét a húsvéti időszaknak, ami Hamvazószerdára (Ash Wednesday) esik. A nagyböjt előtti utolsó három napot Shrovetide-nek nevezik, ami a farsang utolsó három napját jelöli, és nagy ünnepségeket tartanak. Magának a húsvétnak az ünneplése, ami 40 napra terjed ki, visszafogott esemény.

Húsvétvasárnap reggelén az emberek templomba mennek, melyek csodálatosan fel vannak díszítve különféle virágokkal. Az emberek ilyenkor a legszebb ruháikat veszik fel,  a nők és gyerekek pedig gyakran viselnek úgynevezett „húsvéti kalapot” (Easter Bonnet), melyek virágdíszítésekben pompáznak.

Húsvéthétfőn pedig tojásgurító versenyeket rendeznek az emberek. Felmennek egy domb tetejére, és onnan legurítják a tojásokat. Az nyer, akinek a legurított tojása először ér le a völgybe.

A legnagyobb látványosságnak a Morris tánc örvend a húsvéti időszakban. Ezt a táncot mindig hivatásos férfi táncalakulatok adják elő, akik ősi tavasztáncokat adnak elő, hogy elijesszék a tél gonosz szellemét. A táncosok öltözete tradicionális hagyományokat követ: fehér inget, piros selyemövet, fekete nadrágot és szalmakalapot viselnek. Piros és zöld szalagok, virágok és zászlók szintén megfigyelhetőek az egyenruha részeként.

Húsvéti ételek: Természetesen az angolok is rendelkeznek sajátos húsvéti ételekkel. Reggel általában főtt tojást esznek. Vasárnap este, ünnepi vacsoraként sült bárány kerül az asztalra mentaszósszal, zöldségekkel, krumplival.

Desszertnek Simnel Cake-et készítenek, mely egy marcipánnal fedett gyümölcsös torta (mint a gyümölcskenyér). Egy másik édesség, ami nagyon népszerű a húsvéti időszakba az a  „Hot Cross Buns”. Ez egy mazsolás péksütemény, aminek a tetejét sütés előtt kereszt alakban bemetszik, majd sütés után a mélyedést megtöltik fehér cukormázzal.

 

 

A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány. E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, újabban csak illatoskölnivel locsolják meg az ismerős llányokat.

Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. A városokban, illetve napjainkban a finomabb formája az elterjedt, amikor illatos parfümféleséggel, locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a jutalmul kapott festett hímes tojást.

 És ez az igazi locsolkodás. :)